Väntans tider 

Ja, jag vet. Tålamod, tålamod. Förlagen översvämmas av manus från förhoppningsfulla författare. Det sägs att de större förlagen får in över tusen icke beställda manus på ett år. Väntetiden på svar är minst ett par månader. Jag slits mellan hopp och uppgivenhet. Hur realistiskt är det att försöka konkurrera med de redan etablerade och kända författarna om utgivningsutrymmet? Det räcker inte med en släng av hybris -  en blåögd optimism måste till. Den kan jag uppbåda korta stunder. Men resten av tiden ... måste sätta igång med nästa projekt, det enda som hjälper hoppas jag.

Hjärtat klappar

Det har gått elva år sedan vi sålde Cypoint. Varumärket har återuppstått i ny skepnad. Några av våra duktiga medarbetare har gått samman och format det nya Cypoint. Fantastiskt roligt!

Ingen nyhet direkt

Krönikören Hugo Rehnberg reflekterar över att det är så få män som romandebuterar.  Kvinnodominansen är bedövande stor inom hela den litterära sfären. Tråkig utveckling, killarnas röst behövs också. Särskilt i dessa tider då mansrollen ständigt är under lupp. Det behövs olika "ingångsvärden". 


Dags igen!

Förra året inställt på grund av Corona. Ser fram emot att träffa läsare och kollegor igen. Välbesökt event. Senast det begav sig flera tusen besökare.Laddar med välfyllt bokbord och kommer att pitcha för nästa bok som förhoppningsvis kommer ut i vår.


Att klippa av navelsträngen... 

Att lämna manuset till korrekturläsaren känns som point of no return. Ett och ett halvt år har det tagit att komma dit. Vet att jag kommer att ångra mig, att jag skulle fila lite till, men måste intala mig själv att det är dags att sätta punkt bokstavligen talat. Känner en slags tomhet, jag släpper greppet om karaktärerna, de som blivit mina vänner (och fiender ibland). Kan bara hoppas att  de överlever  förlagens närgångna granskning.


Nya familjemedlemmar...

Om en månad kommer de syskonen "Poppie" till vänster intar sonens familj och "Sixten" till höger dotterns. Själv älskar jag hundar, är uppvuxen med dem och varit hundägare under många år. Vet vad det innebär. Mycket tid krävs för de nya familjemedlemmarna. Har varnat, men fått ge mig. Även jag har drabbats av svår sötchock. Nu väntar jag lika otåligt på ankomsten. Det blir nog hundkorgar mm hos oss också. Ser fram emot "valppassningar".

Världen väntar därute

Badflotten här på landet var BB. Nu ska världen upptäckas. Simträningen har börjat. Jag stod en meter från dessa dunbollar när jag tog fotot. Föräldrarna iakttar mig intensivt, men gör inga försvarande utfall mot mig. De har vant sig vid vår närvaro, ser oss kanske som barnvakter och förstår att vi är lika angelägna att deras telningar ska få växa upp och bli starka och vackra gråtrutar. Farorna är många. Vi hoppas att de flyger med mamma och pappa om några veckor bara.

"Bäst före"

För dem som anser det får det bekräftat av  Brasse och de andra välgestaltade karaktärerna i filmen "Bäst före". En tragikomisk historia.  Det är ingen ny film (premiär 2013) som återkommer då och då i diverse tv-kanaler. Såg den igen häromdagen. Många kopplingar till min bok "Gubbjävlar". Får en en släng av hybris och tänker: Varför inte en uppföljare? En film som bygger på boken.

Bara goja ...


Friflygande gojan "Putin"på besök idag. Han knallade runt och såg ut som om han ägde stället. Försökte ta ett allvarligt snack med honom. Problemet är att man får rikta in sig på ett öga i taget. Det tar inte. Det vet han. Så ropar han "pappa". Hjälp! Har jag adopterat honom nu?

Hans favoritplats är annars den stora björken vid biblioteket en bit härifrån. Där har en god överblick över torget. Där roar han sig med att busvissla åt förbipasserande damer. Kråkorna vet inte hur de ska hantera honom. De ser lätt förvirrade ut inför åsynen av denna färgglada entertainer.

Igång igen ...

Pausen är slut. Nya tag med redigeringen av manuset

Att ett manus får vila eller "ligga till sig" vare sig det är planerat eller av nöden frambragt (oj, uråldrig formulering) får en att se brister och luckor i berättelsen.

Det gäller bara att inte vara för klåfingrig. Svår avvägning. Självförtroendet åker berg och dalbana.

Karaktärerna har ändrat skepnad till viss del. Bra eller dåligt - vet inte. Kan bli några justeringar. Men berättelsen håller ihop, vilket är viktigast. 

Krispig morgon inspirerarOperation flytt avslutad. Tiden inne för att ta tag i redigeringen av manuset igen. Söker inspiration på nya promenadvägar. Isen har lagt sig i de inre vikarna i Stora Värtan.

Bogesundslandet skymtar i fonden, Lidingö några hundratal meter bort på andra sidan viken.

Det får inte hända ...

Ändå gör det så, inte så ofta, men frustrerande så att det räcker och blir över

Redigerar manuset. Kapitel 25, krångligt, fastnar i detaljer. Men så känns det som att jag är igenom (för den här gången).

Måste ta en paus, göra något annat. Loggar ut, reser mig från skrivbordet. Får en känsla av att jag glömt något. Lagrade jag dokumentet?

Loggar in med darrande händer, plockar fram dokumentet. Den gamla oredigerade texten hånler mot mig ...

Ibland överträffar verkligheten dikten...

I min novellsamling "Gubbjävlar" fantiserar jag om vem han är, mannen som sitter vid Rönningesjöns strand och spelar dragspel. Nu vet jag. Hoppas han förlåter mig...

(Foto: Mikael Andersson Täby Direkt)


"Tonerna kommer stötvis och hackar upp melodierna i småbitar. Särskilt njutbart är det inte. Men att han sitter där på helgerna i sin ensamhet med sjön som bakgrund är en vacker bild som förlåter den bristande musikaliska kvalitén. Och modig är han när han för öppen ridå demonstrerar sina musikaliska brister."


Konstnärlig reaktion...

Det är roligt när läsare hör av sig, uppskattande, kritiskt, frågande. Det spelar ingen roll. Viktigt att få reaktioner på det man publicerat. En bild på quiltad liten tavla till exempel som dök upp i mejlboxen.

 
Undrar vad damerna tänker på? Vad säger deras blanka ansikten? Att gubbar är som dom är? Att kvinnor är mer färgstarka, vackrare, klokare? Eller att boken lämnat dem oberörda?. Fritt för tolkningar

Polismästaren med stort hjärta

"Våra elefanter vill bada", sa cirkusdirektören. Polismästaren skruvade på sig. Nog för att han var van vid svåra beslut, men att släppa ut åtta elefanter i Svartån, mitt i stan dessutom. Kunde han verkligen tillåta det? Men hans hjärta klappade för de stackars djuren som fick trava runt  i manegen i en förödmjukande utstyrsel. Och inte hade de det bättre när de var lediga, fastkedjade i trånga tält. Han gav sitt tillstånd.

Inte vet jag om historien bakom bilden är sann, men den satta igång min fantasi när jag såg bilden från 1961. Platsen är nedanför slottet i Örebro.

Recensioner Gubbjävlar

Alltid uppmuntrande ...

"Jag tycker att den här boken är underbar och har en träffsäkerhet med hög igenkänningsfaktor. Boken är lättläst och går snabbt att läsa. Jag uppskattar att varje kapitel handlar om en "ny gubbe". Boken får mig att känna både vemod, sorg, glädje och humor. Jag kommer på mig själv att skratta flera gånger men det finns också ett djup i boken som får mitt hjärta att bli både varmt och ledset."
Kulturell,se

"Humoristiskt med en smula allvar i botten så är Leif Bornviks bok
Gubbjävlar där han gör nedslag i gubbar tankar om livet, kärleken och döden. Gubbjävlar är en välskriven och rar bok med träffsäkra illustrationer av Titti Winbladh. Leif Bornviks skriver genuint och rakt på med bra flyt om gubbarnas trevande och ofta valhänta försök till närhet. De som växte upp i en tid då pojkar inte fick gråta. En bok att skrocka igenkännande till eller läsa för att
försöka förstå Gubbjävlarna i ditt liv. Trevlig och småroligt kommer du ha i alla fall."
Bokbloggen Min bokhylla

"Omöjligt att lägga ifrån mig boken. Sträckläste hela till
slutet. Massor av igenkänningstecken. En hel del spännande och
"crazy" infall. Med visst vemod vände jag det SISTA bladet.
Läsare som köpt boken på Bokus."
Från läsare, publicerad på nätbokhandeln BokusValborg 2020

En annorlunda Valborg ...

Tegnell har förklarat gång på gång
Måste han göra det med en sång

För att de som vägrar att förstå
Kanske bättre följer råden då

De som tror sig odödliga vara
Och på sig själva tänker bara

På Valborg vill man gå på fest
Det blir en svår och viktig test

Två meters avstånd ska alla hålla
Tegnell kan tyvärr ej komma och kolla

Ett steg på vägen...

Projekt "Nätmannen", grovmanus klart och jag drar en lättnadens suck. Slutet blev vad jag hade hoppats på, men det var inte givet - långt därifrån. Huvudpersonens komplexa själsliv vållade mycket huvudbry. Nu väntar den sega, tidskrävande redigeringen...suck igen.

Titti Winbladhs måleri gör mig glad

Äntligen ställde Titti ut. Hon skapar storslagna berättande målningar. Jag hade lyckan att förvärva ett av hennes allegoriska verk som berättar om den ständiga kampen mellan gott och ont. Den skymtar för övrigt till höger på bilden.

Jag har haft målningen på kornet och var lite nervös att jag inte skulle hinna dit i tid. Men nu är den min och den kommer att få en bra plats här hemma.

Mycket trevligt var det på vernissagen, trångt och mycket folk på idylliska Alvikstorpet i Bromma.

Illustrera böcker kan hon också, det har hon visat med egna publikationer och i min bok "Gubbjävlar",

Adalbert Hanzon ser plötsligt en glimt av hopp i sin gubbtrista tillvaro


Adalbert Hanzons liv flyter fram som en trögflytande förorenad flod där han inte förväntar sig annat än att det så kommer att förbli till slutet.

Men så en dag händer något...mer
vill jag inte avslöja om denna lite vemodigt humoristiska skildring av en gubbjävels tillbakablickande och desperata försöka att återknyta till förlorad kärlek.

Jag har läst det mesta av Nessers omfattande produktion. Han är precis som jag bördig från den närkingska myllan. Inbillning eller ej, men när jag läste boken var det hans röst jag hörde, de dialektala spåren fanns där.

 Nesser kan det här med att bygga upp spänning, han är ju främst deckarförfattare, även om just denna bok är håller gränsen flytande när det gäller genre.


Svårläst bitvis, men väl värd att plöja

Anna Gavalda slog igenom 1999 med dunder och brak med novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans. Trots att hon är berömd, prisbelönt och produktiv har hon inte funnits på radarn hos mig. Men kanske ändå. När jag sorterade om lite i bokhyllan hittade jag denna olästa tegelsten (552 sidor).

Hon är krävande att läsa, Ordflödet tenderar att dränka en, men man stannar kvar.

Hennes språk är modernistiskt, fyndigt, humoristiskt och bär upp den originella och bitvis rörigt presenterade storyn som väcker tankar och reflektioner och en intressant inblick i franskt medelklassliv.

Grön jul

Julen står för dörren, eller rättare sagt, den bankar på med hårda, uppfordrande slag. Allt måste klaffa, bli perfekt. Kraven, förväntningarna tröttar ut oss och bäddar för att den idealiserade bilden av "all in and a super Merry Christmas" sällan klarar att möta verkligheten.

Tänk om vi kunde tona ner alltihop, låta julen bli en vilopaus - t o m låta mobilerna också få vila.
Ja, tänk om ...

Och i morgon, juldagen, startar mellandagsrean. Den sedvanliga blåsningen av köphungriga, prylfixerade konsumenter.

Julen ger numera mest upphov till dystra tankar hos mig,som jag försöker mota bort, när jag i stället borde glädjas åt att jag får vara tillsammans med mina nära och kära.

Gubbarna väcker intresse ...


 Reportern Maria Svensson tyckte att boken stack ut och tog ner mig till Täby Centrum för intervju och fotografering. Just Täby C är en viktig scen för vad som utspelar sig i boken.

På förmiddagar brukade jag sitta på något av caféerna och studera människor, särskilt gubbar i min egen ålder.

Fantasi parat med iakttagelser och, det måste jag erkänna, lite tjuvlyssning gav inspiration och stoff till delar av boken. Länk till artikel:

 https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/tabybo-slapper-bok-om-gubbjavlar/repsle!GJCRSyloquaZ63gLq1ziOQ/

Bokälskare trotsade busvädret


Regntunga, folktomma gator i Norrtälje.Ska någon hitta in till Roslagens bokhandel? Lycligtvis var det många som trotsade vädret för att bära hem några gubbjävlar.

Bokhandeln är en riktig pärla inrymd i ett 1700-talshus med en intressant historia. Det bakre rummet där jag satt och signerade var logi för ryska soldater när inte kunde segla hem på grund av att Norrtäljeviken frusit till. 

Jag ser fram emot komma tillbaka i vår till en författarkväll.  

Grönköpings Veckoblad får mycket att ta tag i


Andra vapenstölden hos regeringskansliet på kort tid. Detta och mycket annat ger Sveriges äldsta? satirtidskrift mycket material att plantera i det mikro-Sverige som Grönköping utgör.

Gubbarna uppmärksammas i Länsradion

När jag släppte min första bok Kvarlämnat på perrongen fick jag tillfälle att berätta om den hos Länsradion i Örebro.

Även Gubbjävlar väckte intresse på Länsradion när den släpptes. Radioprofilen Anita König pratade om den i sitt populära program.

Hon gillade den. Det gladde mig att hon fångade kärnan i boken på ett utmärkt sätt. 

"Toalettfranskan" något omständig kanske..

18.11.2019På engelska mer rakt på sak utan krusiduller menar språkvetaren Lars Melin, intressant föreläsare.

Är svenska ett "ordfattigt" språk. Nej, hävdar Lars. Lånar vi många ord från andra språk?

Ja, det gör vi - det har vi gjort i alla tider. Svenska språkets rötter: 1/3 rent svenska ord, 1/3 från latin och grekiska och 1/3 från tyska.

Litteraturens lördag i Örebro2000 besökare. Håkan Nesser var dragplåster, talade om sin senaste bok Halvmördaren. Huvudpersonen i boken kan nog med fog kvala in som gubbjävel.

Det var det som gjorde att han tog sig sig tid att prata lite med mig om mina "Gubbjävlar", och boken fick han med sig.

Det fick många andra också - lyckad dag på Örebro Stadsbibliotek.

Merchandice kan vara nice ... eller?

06.11.2019


Rött flagg signalera min hjärna
Men ändå vill jag så gärna

Dra på mig den här på ett event
Men bara om det tas som ett skämt


Det kallas visst för merchandise
Och visst vore det najs


Att nöjd och glad kunna konstatera
Att en t-shirt hjälpte till att sälja flera

Roy Anderssons film inspirerar

01.11.2019

"En duva satt på en gren och funderade på tillvaron heter filmen", såg om den i kväll. Gubbarna i filmen påminde stundtals om mina gubbar, men det jag främst fäster mig vid är hur han fryser scenerna så att man hinner ta in och reflektera.

Slow motion och sparsmakad scenografi, i motsats till action och fragmentering.

Smaka på!

01.11.2019Inte behöver man köpa grisen i säcken numera när man köper böcker. Här kan du "provsmaka":

https://www.smakprov.se/sok/?sok=bornvik

"Kvarlämnat" har fått en kompis

27.10.2019

Vet inte vad "Kvarlämnat" tycker om att få en lite mindre kompis bredvid sig ...

Två är bättre än en. Tre är ännu bättre. Dom får maka på sig så småningom. Det kommer att ta ett tag.

Romanen med arbetsnamnet "Nätmannen" har nått till stadiet grovmanus, mycket arbete återstår.